Начало » Здраве » Как да изберем подходящия апарат за кръвно

Как да изберем подходящия апарат за кръвно

измерване на кръвно

Следенето на кръвното налягане е задължително за всички, които имат сърдечни проблеми, включително дори да е просто хипертония. Всяко състояние на повишаване на стойностите изисква проследяване, а за целта е необходимо да открием правилни апарати за кръвно. С тях можем да намерим точните показания, които да покажат дали терапията и останалите ни усилия са постигнали резултат.

Как работят апаратите за кръвно

Има няколко вида апарат за кръвно. Единият е ръчен, другият – електронен. Обикновено най-добри са ръчните апарати за кръвно, но има и някои видове електронен апарат за кръвно налягане, които също отчитат точни резултати.

Принципът на апарата е да притисне вената, по която се движи кръвта, така че кръвотокът временно да спре. После, разбира се, така нареченият маншон се отпуска, което кара кръвта да започне да тече през съда. Само че в началото кръвта се движи турбулентно – с други думи, различните слоеве се смесват. Така се образува първият тон, който чуваме – отбелязващ систолното кръвно налягане.

Когато кръвоносният съд се разшири напълно, заради спадането на налягането от апарата, тоновете спират, защото кръвта започва да се движи равномерно. Този втори момент, когато тонът, който чуваме в стетоскопа, изчезне, е долната граница на кръвното налягане – диастолно кръвно налягане.

Какъв апарат за кръвно да изберем?

Срещат се множество видове апарати за кръвно, които варират спрямо специфични характеристики – структура, марка, начин за измерване, точност, размер на маншета за ръка. Но изборът ви трябва да се базира главно върху две неща – точност и дълготрайност.

Без значение дали един апарат ще е невероятно евтин, или изключително скъп – ако той дава разлика в измерванията дори с 5-10 единици, това е прекомерно и не ви върши никаква работа. Същото е и, ако апаратът ви издържи няколко месеца – да, ще спестите пари първоначално, но няколко месеца по-късно ще ги похарчите за нов апарат.

Защо е важна точността при апаратите за кръвно?

Ако е необходимо да проследявате своето кръвно налягане, заради хипотония, хипертония или корекция посредством медикаменти или промени в стила на живот, то ще е нужно да сте сигурни, че кръвното ви и в нормата. Стойности, които се различават дори с 3-4 единици биха довели до значителни корекции в терапията или биха означавали доста по-сериозни рискове за здравето.

Обратно, ако кръвното ви спада с доста повече, отколкото е нормалното, значи дадена терапия е твърде силна, което ще изисква корекция. Но ако нямате точен апарат, с който да измервате редовно стойностите, няма да сте наясно с това.

Различни ли са електронните апарати за кръвно?

Електронните апарати за кръвно разчитат на електронни системи за същата техника на измерване. Просто не ви се налага да увеличавате налягането сами посредством помпичката и да слушате през стетоскота – апаратът върши всичко това вместо вас.

Електронните апарати не са препоръчителни за хора с някои видове медицински състояния, така че се консултирайте със своя лекар, ако планирате да използвате подобен апарат.

Плюсът им е, че измерват и пулса и, някои, отчитат част от аномалиите в сърдечния ритъм – електрическата активност на сърцето-

Така че този тип апарат може да е или да не е подходящ за вас, в зависимост от нуждите и заболяванията ви.