Начало » Здраве » Какви са причините за косопад и какво лечение може да приложите

Какви са причините за косопад и какво лечение може да приложите

лечение на косопад

Алопецията или загубата на коса се среща и при двата пола и може да бъде няколко вида. Трябва да знаем, че е нормално да губим на ден около 100 косъма. Ако обаче забележим, че нови косми не израстват на мястото на старите, трябва да открием на какво се дължи това и да предприемем съответните действия.

Какво може да причини загубата на коса?

Има различни причини за падането на коса, като най-често е забавеният растеж на космите и значителното им изтъняване с напредване на възрастта.

Сред предпоставките за поява на косопад могат да бъдат:

Генетична наследственост

Предразположени към оплешивяване са повече мъжете, макар че жените също не са изключение. Генетичните фактори водят до свиване на космените фоликули до степен, до която става невъзможен растежът на космите.

Стрес

Да живеем без стрес днес е почти невъзможно, а той може да причини загуба на коса поради променения неврохимичен и хормонален баланс. Дори да не усещаме влиянието на стреса, тихото му пагубно въздействие е върху целия организъм.

Липса на витамини

Организмът ни се нуждае от витамини най-вече през пролетта, защото е изтощен в края на зимата. С употреба на алкохол и цигари част от тях се губят допълнително. Сигурен признак за здрав организъм е буйната коса.

Заболявания на щитовидната жлеза или друго автоимунно заболяване

Когато щитовидната жлеза не е достатъчно активна, се намалява синтезът на хормони. Това забавя много метаболитни процеси и един от резултатите е окапването на коса. Загубата ѝ може да бъде пълна и поради други автоимунни заболявания.

Бременност

По време на бременността в организма на жената количеството на хормона прогестерон е по-голямо, а той има свойството да изсушава косата. Следва нейното накъсване и падане, което обаче не се случва често и невинаги става въпрос за алопеция. Може би по-скоро се причинява от недостатъчните витамини и микроелементи.

Смяна на сезони

При много хора се наблюдава т.нар. „сезонен косопад”, който продължава обикновено 1-2 месеца. Ако след това космите са по-тънки и редки, вероятно има други причини.

косопад

Какви методи за лечение на косопад може да се приложат?

Свързаното с косопад лечение може да бъде предприето от специализирани дерматологични клиники след откриване на причината за загубата на коса. Персонализираното лечение обикновено включва комбиниран метод, който съчетава:

Подходяща козметика

Към продуктите за борба със загубата на коса се отнасят специални шампоани, маски, лосиони и др., препоръчани от дерматолог.

Балансирано хранене

Максималното естествено и балансирано хранене с плодове, зеленчуци и богати на протеини храни ще осигури необходимите елементи, изграждащи здравия косъм.

Лечение с помощта на филър за коса

Иновативният метод DR.CYJ Hair Filler представлява нанокапсулна система, съдържаща 7 пептида, които възстановяват растежа в засегнатите зони и връщат здравината на косъма.

Мезотерапия

Чрез мезотерапията в окосмената част се внасят медикаменти, различни витамини и микроелементи за стимулиране на космените фоликули и възстановяване на дефицитите.

Алопецията не само понижава самочувствието, но може да е обвързана и с наличие на вътрешни заболявания. В повечето случаи тя е обратим процес, затова адекватните мерки за лечението ѝ са много важни.