Начало » Любопитно » ТОП 10 филми, които трябва да гледате поне веднъж

ТОП 10 филми, които трябва да гледате поне веднъж

ТОП 10 филми, които трябва да гледате поне веднъж

Има филми, които си заслужават да се гледат поне веднъж в живота. Те биват обсъждани от критици, зрители и остават в сързацата на хората. Изкуството под всякаква форма в последните няколко години се цени много и си заслужава да отделите от времето си, за да изгледате тези шедьоври.

Нека да видим кои са филмите:

10. Мълчанието на агнетата

Същестуват филми, които са толкова завладяващи, че не те държат под напрежение до края. „Мълчанието на агнетата“ е точно такъв. Кларис Старлинг, Агент на ФБР търси помощта на Ханибал Лектор – луд, но едвременно с това умен сериен убиец. С негова помощ тя се надява за да залови друг, не по-малко жесток престъпник.

9. Междузвездни войни

„Междузвездни войни“ без съмнение е най-известната космическа история на всички времена. Сюжетът е много заплетен и героите преминават през безброй приключения в своя така необикновен свят.

8. Списъкът на Шиндлер

Филмът разказва ужасяващата история за реалния живот на Оскар Шиндлер и желанието му да помогне на еврейските граждани по време на нацисткото управление в Германия. Въпреки че героят е изключително вдъхновяващ, Списъкът на Шиндлер се свързва най-вече ужасяващата картина на Холокоста.

7. Боен клуб

Една забележителна история за подземна бойна общност и философията на съществуването на главния герой. „Боен клуб“ се отличава с оригинална история, спиращ дъха сюжет, които до финала те кара да се чудиш как е възможно се е случило точно това.

6. Спасяването на редник Райън

Филмът без съмнение е един от най-добрите, които по реалистичен начин разказва ужаса на войната. Истороята ни отвежда деректно на фронта на Втората световна война, където виждаме какво означава да бъдеш жертвоготовен и изцяло отдаден на целите си.

5. Криминале

„Криминале“ ще ви изненада със своята наситеност и динамичост. Филмът умело съчетава привидното забавление с бруталното насилие от подземния свят на Лос Анджелис.

4. Форест Гъмп

„Форест Гъмп“ разказва историята на скромен и обикновен човек, който без да иска се замесва в много най-важни моменти от американската история. Мил, трогателен и комичен – сценария ще ви накара да се смеете, но и на моменти да се разплачете.

3. Черният рицар

Когато заплахата, известна като Жокера, сее хаос и разруха сред хората на Готъм, Батман трябва да предприеме едно от най-големите психологически и физически изпитания за способността си и да се бори с несправедливостта.

2. Кръстникът

Абсолютен шедьовър от трилогията „Кръстникът“ е първата част на филма. В нея зрителя се запознава с историята на семейство Корлеоне – италианско-американска мафиотска фамилия. В филмът се преплита борба за запазване на властта, много насилие и напрежение, но може да извлечете ценни уроци и послания.

1. Изкуплението Шоушенк

Може би не е никак изненадващо, че на първо място в класацията ни сме поставили „Изкуплението Шоушенк“. Филмът е базиран на произведение на Стивън Кинг и е най-високо оценения. „Изкуплението Шоушенк“ разказва затворническа история за истинското приятелство, от което зрителите могат да си извадят ценни поуки.