Начало » Лайфстайл » Външните ламелни щори – ефективно решение за вашия дом

Външните ламелни щори – ефективно решение за вашия дом

vanshni-lamelni-shtori

Стремежът към потребление на слънцезащитни продукти, предназначени за сгради, в последните години наложи тенденцията външната защита на помещенията постепенно да измести вътрешната. Целта е да се съчетае по най-ефективен начин слънцезащита, топлоизолация и контрол върху проникването на светлина.

Продукт, отговарящ напълно на тези изисквания, са различните видове външни щори за прозорци.

Най-широко разпространените модели с това предназначение са външните ламелни щори. Този тип външни ламелни щори са предпочитани не само за прозорци на жилищни сгради, а и за такива с производствено и административно предназначение като складове, магазини и др.

Със своите функционални характеристики външните хоризонтални ламелни щори се налагат убедително в много европейски страни.

Външните ламелни щори – ефективно и практично решение

Популярността на външните ламелни щори се дължи на вложените нови технологии при изработването им. Предимствата им по отношение на комфорт, ергономичност и икономия на енергия ги правят почти универсални при различни ситуации.

  • Предоставят възможност да се елиминира напълно директното навлизане на слънчевите лъчи и предотвратяват заслепяването;
  • С въртенето на ламелите може да се регулира от 2 до 100% достъпът на естествена светлина;
  • Светлината може да се разпределя във всяка част на помещението по различен начин, благодарение на асиметричното разположение на ламелите;
  • Пропускат слънчевите лъчи от 2 до 12%;
  • Притежават отлични топлоизолационни свойства;
  • Понижават температурата от 5 до 15° без използването на климатик;
  • В климатизирани помещения допринасят за намалените разходи за електроенергия с до 50%;
  • Позволяват инсталирането на автоматично управление с различни датчици, както и „монокомандо”;
  • Противокорозионното покритие гарантира дългогодишна експлоатация;
  • Осигуряват допълнителна защита срещу влизането на нарушител.

Изборът на външни ламелни щори по отношение на дебелина и ширина на материала, както и форма на ламелите – „C” или „Z”, е многообразен.

Най-разпространени модели външни ламелни щори

Сред най-популярните модели външни ламелни щори са:

С 50

Неговите ламели са широки 50 мм и имат „С” форма. Фиксирането на щората може да стане чрез „странично водене” към дограмата с изпънати корди. Така ламелите се въртят свободно, а щората може да се спуска, събира или да остава в междинно положение. Управлението става с шнур или манивела – ръчно, но може и с електромотор.

С 80

Ламелите на модела са С-образни и са широки 80 мм. Могат да се отварят до 180° във всяка позиция. Затъмнението, което осигуряват, е до 75%. Монтирането на модела външни ламелни щори С 80 може да се комбинира с декоративна кутия и със странични капаци.

Z 90

Този модел има ламели с форма на „Z”, а ширината им е 90 мм. За по-доброто им застъпване помагат поставени гумени фини уплътнения, които ограничават също и светлината в помещението. Отварянето на ламелите е до 90° на едно завъртане, а затъмнението е до 90%.

Заедно с обичайното ръчно управление и управлението с електромотор на външните ламелни щори съществуват и варианти за дистанционно управление, вградени сензори за слънце, дъжд и вятър, система за централно управление и др.

Употребата на външни ламелни щори е почти неограничена. Със своя стилен дизайн те допълват по елегантен начин фасадата на всяка сграда.