Начало » Лайфстайл » Защо има разделение между мъжки и дамски парфюми?

Защо има разделение между мъжки и дамски парфюми?

мъжки и дамски парфюми

Сред огромното богатство от парфюми забелязваме няколко категории. Разбира се, това са именно дамски парфюми и мъжки парфюми – двата главни вида. Защо, обаче, е необходимо подобно разделение? Не можем ли просто да се придържаме към унисекс парфюми, които да вършат работа и на двата пола?

Защо съществуват дамски и мъжки парфюми?

Простата причина е – биологичното възприятие на женствеността и мъжествеността. Ароматите носят огромно богатство от информация за нас. Допълнително, доказано е, че могат да са силни спусъци за припомняне на минали събития. Всичко това означава, че добре подбраният парфюм запечатва спомените за нас в умовете на хората, които срещаме.

Но това още не обяснява защо не можем просто да използваме един унисекс парфюм и за мъже, и за жени. Разбира се, такива има много. Така че какво ни преди да произвеждаме само и единствено от тях? Просто казано, асоциираме ароматите с различни качества. Едни от тях, традиционно, с мъжкия пол. Други – с женствеността, нежността и съкровената елегантност, които се таят у дамите.

Например, мускусните аромати са силен мъжки нюанс, който акцентира върху силата, всеобхващащото присъствие и мощната аура, която уверените господа носят със себе си. От друга страна, типично сладките плодови нотки носят акцент върху женствеността, върху нежността и майчинските инстинкти, с които се характеризират дамите.

Други акценти също са присъщо мъжки аромат. Например, това са онези, които акцентират върху сила, самоувереност, гордост и чувство за закрила. Но трети, от друга страна, са си типично женски аромат. Това са плодовите нотки, канелата, шоколадът, ванилията.

Допълнително, ароматите от дълго, дълго време са се използвали с цел извикване на привлекателна визия в умовете на другите. Това трудно ще се постигне, ако умствената представа за традиционния аромат се сблъска с далеч по-различни акценти. Тоест, ако дамите носят мъжки парфюми, в умовете на другите това ще извика асоциации за гордост, дори арогантност, за мощ и за несъответствие между усетеното и възприятията ни какво трябва да усетим.

Умовете ни работят, като си създават асоциации. Това е съществена част от тяхното функциониране. Когато асоциациите са погрешни, в ума ни възниква т.нар. когнитивен дисонанс. Той има много по-голямо значение в редица патологични ситуации, в заболявания и реакции спрямо външната ни среда. Но ние го поставяме в тази статия, за да обясним коя е причината да има дамски и мъжки парфюми, поотделно. Именно когнитивен дисонанс изпитваме, когато усетим представител на дамския пол да носи парфюм на мъжкия, и обратно.

Съответно, ако не обичате традиционните парфюми, които носят тези конотации, за вас също има отлични решения. Това са унисекс нюансите, изработени така, че да пасват на всеки сред нас – без значение какъв стил обича, без значение от кой пол е и с какви тоалети ще го носим. Тези аромати носят стил, елегантност, чаровна визия и много приятни акценти и спомени и за мъжете, и за жените.